Viden

Skæringsdag i et dødsbo: Hvad er det?

Alexander Ibsen, Partner i IVB, Master i skat, LL.M, cand.merc.(jur.)

Alexander Ibsen

marts 11, 2024
Skæringsdag i et dødsbo: Hvad er det?

Når et dødsbo skal behandles, er der mange økonomiske aspekter, du skal overveje, herunder valget af skæringsdag. Skæringsdagen for dødsboet spiller en afgørende rolle i processen med at opgøre og forvalte boet.

Hvad er skæringsdag i et dødsbo?

Skæringsdagen er den dato, hvor værdien af dødsboets aktiver fastlægges. Det er enten arvingerne eller bobestyreren, der fastsætter skæringsdagen. 

Skæringsdagen kan frit vælges til alt fra dødsdagen til et år efter dødsdagen. På det fastsatte tidspunkt “låses” boets aktiver og passiver fast og danner grundlag for vurdering af, om dødsboet er skattepligtigt samt beregningen af eventuel dødsboskat og boafgift.

Hvorfor er skæringsdagen vigtig?

Skæringsdagen er afgørende af flere årsager. For det første danner den grundlaget for opgørelsen af boets aktiver og passiver.

Dette er vigtigt for at fastslå, hvad der skal overføres til arvingerne og eventuelle kreditorer. Desuden kan valget af skæringsdatoen også have skattemæssige konsekvenser for dødsboet og arvingerne.

Overvejelser ved valg af skæringsdag

Valget af skæringsdag kan have betydelige økonomiske konsekvenser, især når det kommer til beskatning. Det er vigtigt at overveje timingen af overførsler af visse aktiver eller transaktioner, der kan påvirke boets værdi.

Vi har flere eksempler på, at valget af skæringsdag er afgørende for, om boet skal betale skat af boets indtægter, eller om boet helt kan fritages for beskatning. Derfor er det klogt at rådføre sig med en juridisk eller økonomisk ekspert for at vælge den mest optimale skæringsdato.

Få hjælp til valg af skæringsdag

Er du i tvivl om, hvordan du vælger den rette skæringsdag, kan vi hjælpe med at varetage dine økonomiske interesser på bedste vis.

Du er velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale om dine behov.

Få hjælp nu

Kontakt os for et uforpligtende tilbud

Det kan være en fordel at hente professionel hjælp til at håndtere de økonomiske forhold ved dødsboet, så du i stedet kan fokusere på dig og din familie.

Relaterede artikler

Læs også..

Beregning af dødsboskat 

Beregning af dødsboskat 

Hvad er arveafgift (boafgift)?

Hvad er arveafgift (boafgift)?

Skat af aktier i et dødsbo: Det skal du vide 

Skat af aktier i et dødsbo: Det skal du vide 

Bliv opdateret

Følg med og bliv klogere på vores sociale medier

Ibsen Venning Brixius, skatterådgivning og køberådgivning