Viden

Privat skifte af dødsbo: Hvad betyder det for arvingerne?

Alexander Ibsen, Partner i IVB, Master i skat, LL.M, cand.merc.(jur.)

Alexander Ibsen

september 08, 2024
Privat skifte af dødsbo: Hvad betyder det for arvingerne?

Når en person går bort, står arvingerne over for mange beslutninger – både private beslutninger, men også økonomiske.

En af de vigtigste økonomiske beslutninger er, hvordan dødsboet skal skiftes. 

Her er det muligt at bruge en bobestyrer eller vælge et privat skifte af dødsboet. Men hvad indebærer det private skifte, og hvornår er det den rette løsning? Vi dykker ned i emnet herunder.

Hvad er privat skifte af dødsbo?

Et privat skifte betyder, at arvingerne selv tager ansvaret for at afslutte den afdødes økonomiske forpligtelser. Her står arvingerne altså selv for de nødvendige opgaver som salg af ejendom, opsigelse af lejemål og fordeling af aktiver som aktier, fast ejendom og kontanter.

For at kunne vælge privat skifte er der nogle lovmæssige krav, der skal være opfyldt. Det kræves, at alle arvinger er enige om at vælge denne løsning, og at boet har økonomisk overskud til at betale eventuelle krav, der måtte opstå under bobehandlingen. Desuden skal mindst én af arvingerne være solvent, da denne hæfter for boets gæld, hvis noget skulle gå galt i processen.

Privat skifte vs. bobestyrer

Et privat skifte er modsætningen til et bobestyrerskifte, hvor en bobestyrer – ofte en advokat – bliver udpeget til at håndtere boet. Ved et privat skifte tager arvingerne styringen, hvilket kan være en fordel, da arvingerne her selv kan træffe beslutningerne på vegne af den afdøde. Et privat skifte forudsætter dog, at familiedynamikkerne tillader det, og at arvingerne har ressourcerne til at gennemføre processen selv. 

Hvilke opgaver står arvingerne selv for i et privat skifte?

Et privat skifte indebærer, at arvingerne får fuld kontrol over boet og dets aktiver. Det betyder, at de selv skal stå for opgaver som:

  • At opgøre boets aktiver og passiver (gæld)
  • At fordele arven blandt de berettigede arvinger – oftest med mindst mulig beskatning
  • At afvikle afdødes ejendom og opsige kontrakter som lejemål og abonnementer
  • At sikre korrekt indberetning til Skattestyrelsen

Den høje grad af involvering giver arvingerne mulighed for at tage beslutninger i deres eget tempo og efter deres egne ønsker, men det kræver også, at de er klar til at påtage sig det administrative ansvar.

Det kan være en stor opgave at navigere de juridiske og skattemæssige forhold i et dødsbo, især hvis arvingerne ikke har erfaring med lignende sager. Det er derfor ofte en rigtig god idé at rådføre sig med en professionel rådgiver inden for dødsboskat, idet forkerte disponeringer kan føre til store skatteregninger.

Fordele ved privat skifte af dødsbo

Der er flere fordele ved at vælge privat skifte:

  1. Fleksibilitet og kontrol: Arvingerne kan selv styre processen og har mulighed for at tage beslutninger, der afspejler deres egne værdier og ønsker.
  2. Færre omkostninger: Uden en bobestyrer undgår man honoraret til en advokat, hvilket kan være en økonomisk fordel for arvingerne.
  3. Personlig involvering: Mange finder det meningsfuldt at være direkte involveret i at afslutte boet efter en nærtstående. For andre er det omvendt.

Hvordan kan en rådgiver assistere ved privat skifte?

Selvom arvingerne ved et privat skifte har valgt at varetage processen selv, er der mange områder, hvor en professionel rådgiver kan være en stor hjælp. Vi kan blandt andet hjælpe med:

  • Udarbejdelse af nødvendige dokumenter, såsom boopgørelse og arvedeling
  • Vejledning om skattemæssige forhold og indberetninger
  • Besvarelse af juridiske spørgsmål i forhold til dødsboet
  • Assistere med optimalt valg af skæringsdag for boet

Har du spørgsmål til ovenstående, er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale om dit behov.

Få hjælp nu

Kontakt os for et uforpligtende tilbud

Det kan være en fordel at hente professionel hjælp til at håndtere de økonomiske forhold ved dødsboet, så du i stedet kan fokusere på dig og din familie.

Relaterede artikler

Læs også..

Kan man arve aktier? Her er svaret

Kan man arve aktier? Her er svaret

Beregning af dødsboskat 

Beregning af dødsboskat 

Hvad er arveafgift (boafgift)?

Hvad er arveafgift (boafgift)?

Bliv opdateret

Følg med og bliv klogere på vores sociale medier

Ibsen Venning Brixius, skatterådgivning og køberådgivning